Handige tips voor je weekend Kopenhagen

Alarm

Net als in alle EU landen is het alarmnummer 112. Met dit nummer kun je de politie, de brandweer en de ambulance gratis bereiken.

Ambassade

De Nederlandse ambassade is geopend op werkdagen van 09.00 tot 12.00. Je kunt er bijvoorbeeld terecht voor een visa of een paspoort.

Drinkwater

Water uit de kraan is in Denemarken gewoon drinkbaar, tenzij anders aangegeven, bijvoorbeeld bij een fontein of buitenkraan of iets dergelijks.

Elektriciteit

In Denemarken hebben ze net als in Nederland 230 Volt op het elektriciteitsnet en ze gebruiken dezelfde stopcontacten. Je kunt dus probleemloos je telefoon (smartphone, laptop of wat voor elektrische apparatuur je ook meeneemt tijdens een weekendje opladen.

Geld

Valuta

Foto: Michiel2005 (Flickr)Denemarken hoort bij de Europese Unie, maar doet niet mee aan de Euro. Je moet je Euro’s omwisselen voor Deense Kronen (of gewoon pinnen in Kopenhagen).  De Deense Kroon wordt aangeduid met de code DKK. ( In Groenland wordt trouwens ook de Deense Kroon gebruikt.)

Per datum: 6/10/2013 is 1 DKK  0,13 Euro waard en 1 Euro = 7,46 DKK.

Prijspeil

Denemarken zijn de prijzen vergelijkbaar met Nederland, met dit verschil dat alcohol wel duurder is. Je kunt in Kopenhagen overal pinnen, het is soms ook mogelijk om in winkels met pin te betalen – maar een creditcard is gangbaarder (let op: er worden vaak wel extra kosten in rekening gebracht).

Fooien

De bediening is in Denemarken inbegrepen in de prijs van restaurants en hotels. Ook taxichauffeurs hebben fooi inbegrepen in de prijs.  Fooi wordt dus niet verwacht, maar laat je hierdoor niet tegenhouden als de service goed is.

Vervoer in Kopenhagen

De fiets!

In 1995 heeft de gemeente in Kopenhagen de witte huurfiets geïntroduceerd, dit project is helaas gestopt in 2012. Maar niet getreurd, in Kopenhagen kun je uitstekend fietsen huren bij honderden fietsverhuurbedrijven. De stad leent zich uitstekend om je met de fiets te verplaatsen! Sterker nog: het is een van de fietshoofdsteden van de wereld.

Openbaar vervoer

Kopenhagen heeft 2 metrolijnen en er rijden van ‘s ochtends vroeg tot een uur of half 1 ‘s nachts bussen. Er rijden ook nachtbussen tussen centrum en buitenwijken, deze vertrekken van Rådhuspladsen.

Taxi

Vrije taxi’s herken je aan een groen bordje met “Fri” erop. Gewoon je hand opsteken en aanhouden. Taxi’s hanteren een starttarief van rond de 20 DK en de kilometerprijs varieert, maar is maximaal ongeveer 10 DK (1,30 Euro) per kilometer in de avonden en het weekend.

Parkeren

In het centrum van Kopenhagen moet je van maandag t/m zaterdag betalen om op straat te parkeren, er zijn ook een aantal parkeergarages in het centrum (ook betaald). Parkeertickets koopt je bij de automaten met muntgeld maar of creditcard. Hoogste tarief is 3,50 (Euro) per uur.